Cena nepremičnine

Nepremičine imajo zadnje čase cene, ki so gredo v nebo. Kljub veliki gospodarski krizi in veliki brezposelnosti pa cene nepremičn ostajajo visoke in niti najman danes ni lahko priti do lastne nepremičnine. Pravzaprav morate biti danes precej pridni, da si lahko ustvarite svoj dom. Časi, ko je bilo dovolj pridno delo so minili in v času kapitalizma je vse odvisno od denarja. Cena vsake nepremičnine pa se razlikuje in je odvisna od različnih dejavnikov. Veliko vlogo igra sama lokacija in bližina mesta, šole, vrtca. V kolikor gre za zemljišče se upoštevajo tudi dejavniki o namembnosti zemljišča. Gradbeno zemljišče lahko ima precej večjo vrednost od zemljišča, ki nima gradbenega dovoljenja. Pri gradbenih zemljiščih se potem upošteva tudi dovoz, višina komulanih prispevkov, možnost priklopa vodovoda, kanalizacije in elektrike. Lahko se zgodi, da boste na določenih lokacijah plačali dosti več za zemljišče kot pa pozneje še za gradnjo nepremičnine za katero velja, da bo njena končna cena veliko odvisna tudi od tega kolikor boste sami pripravljeni vložit truda in fizičnega dela.
Financiranje nepremičnine je verjetno danes največji problem. Pogoj, da sploh lahko sanjate o lastni nepremičnini je ta, da imate službo za nedoločen čas. Tako, ko boste takšno službo imeli pa je potem pomembno tudi, da imate osnovo na zadnjih treh plačilnih listah dovolj visoko, da lahko sploh dobite kredit, ki ga potrebujete. Po mesečnem odtegljajo kredita vam mora namreč na računu ostati skoraj šesto evrov. V kolikor nimate že kakšne nepremičnine, ki bi jo lahko zastavili je najboljše, da kar pozabite na stoodstotno kreditiranje. V tem primeru vas banka kreditira samo osemdeset odstotno, ostali denar pa morate kot polog položiti ob odobritvi kredita. Precej težko je to pri današnjih plačah. Hipotekarno kreditiranje za največjo možno dobo odplačila pomeni tudi, da boste takšen kredit skoraj stoodstotno preplačali in bi si lahko samo za preplačan denar kupili še eno takšno nepremičnino. Postopek torej nikakor ni lahek in pametno je vredu razmislit preden se v takšen življenski kredit spustite. Dobro je razmisliti tudi o tem kaj se vam najbolj splača ali kupit že nekaj in se vselit ali pa začet od začetka. V kolikor boste kupili stanovanje se boste lahko takoj vselili in potem drugih stroškov kot odplačevanje kredita skoraj nimate, kupiti starejšo hišo tudi pomeni takojšno vselitev vendar se lahko zgodi, da nastanejo še kakšni nepredvideni stroški in potem bo potrebno hišo tudi redno vzdrževat. Podobno velja tudi za novogradnje, še najmanjši problem je nepremičnino spraviti pod streho, težje je potem takšne nepremičnine opremiti od znotraj in jih vzdrževat.

Priporočamo, da se pred nakupom posvetujete tudi o energetski učinkovitosti vaše nepremičnine in tudi o vseh davčnih zakonih. Lastniki nepremičnine bodo namreč po novem davčnem zakonu precej obdavčeni. Verjamemo, da se boste dobro seznanili z vsem potrebnim in na koncu naredili pravilno potezo, ki vas bo privedla do lastne nepremičnine, ki bo pomenil tudi vaš lasten dom.

Ta vnos je bil objavljen v Gradnja z značkami , , . Zaznamek za trajno povezavo.