Električno orodje in stroji

Kaj vse spada v opremo, ki jo poimenujemo električno orodje in stroji?
V opremo, ki jo imenujemo električno orodje in stroji spadajo številni predmeti, ki sta jim skupne predvsem dve stvari, torej da gre za orodje ali stroj in ga poganja elektrika. Kot že ime pove, je električno orodje in stroji vse orodje in tudi stroji, ki jih poganja električna energija. Električno orodje in stroji se uporabljajo tako doma kot pri različnih storitvenih dejavnostih. Nekatera tovrstna orodja so majhna in namenjena manjšim posegom, spet druga so večja in omogočajo precej večje posege v zgradbe, okolje …

Vsako električno orodje in stroji, ki jih poganja električna napetost, so tudi porabniki te energije, zato je pomembno, da so čimbolj varčni. Večinoma so vsa električna orodja in stroji označena z energijskim razredom, ki uporabniku ali kupcu sporoča, kako varčna je določena naprava v primerjavi z ostalimi enakovrednimi napravami.

Kaj je rezalnik in kdaj ga uporabljamo?
Rezalnik bolje poznamo tudi pod drugim imenom, to je salamoreznica. Prav gotovo je rezalnik eden izmed zelo uporabnih gospodinjskih aparatov, ki omogoča tako večjo hitrost pri rezanju salame kot tudi rezanje tanjših rezin in je prav zaradi teh prednosti pogosto nepogrešljiv pripomoček v vsakem gospodinjstvu.

Kaj je brusilnik in kdaj ga uporabljamo?
Tudi brusilnik je naprava, ki spada med orodja, ki jim rečemo električno orodje in stroji. Brusilnik je uporaben pri različnih opravilih, a je tudi nevaren, saj se lahko pri delu z njim hitro poškodujemo. Zato bo najbolje, da brusilnik uporabljajo le nekoliko starejši, ki imajo s tovrstnimi opravili že veliko izkušenj. Tako bo uporaba teh naprav varna in možnost za nastanek različnih poškodb precej manjša. Brusilnik lahko uporabimo za brušenje nožev ali kakšnih podobnih predmetov, še največkrat pa ga uporabijo različni mojstri pri svojem delu in ravno zaradi tega je brusilnik nepogrešljivo orodje v vsaki delavnici.

Kaj je krožna žaga in kdaj jo uporabimo?
Tudi krožna žaga je naprava, ki spada tako med električna orodja in stroje kot tudi med tiste naprave iz te skupine, ki so bolj nevarne. Krožna žaga je uporabna pri različnih lesarskih opravilih in skoraj ne najdemo mizarja, ki ne bi med svojim orodjem imel tudi tega pripomočka.

To je le nekaj električnih orodij in strojev, poznamo jih še veliko več. Poleg uporabe električne energije je večini teh naprav sorodno to, da predstavljajo določeno nevarnost za uporabnika. Prav zaradi tega so izkušnje pri uporabi električnih naprav in strojev še toliko bolj pomembne, saj uporabniku teh naprav grozi tako elektrika kot kakšna druga funkcija naprave, npr. ostro rezilo itd.

Ta vnos je bil objavljen v Razno z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.