Gnetljivi plastelin izboljšuje fino motoriko

Le kdo med vami v roki še ni držal živobarvnega, gnetljivega plastelina. Zagotovo ste se z njim igrali že v ranem otroštvu. Nekateri med vami pa pametni plastelin morda še vedno uporabljate za izdelovanje marsičesa. Vsekakor pa lahko trdimo, da je to ena od najzanimivejših igrač za male junake.

Izjemna prednost plastelina je tudi ta, da lahko otroka zaposli za zelo dolgo časa; in to samo ena majhna kepica plastelina. Sicer pa plastelin rad v roke prime tudi starejši šolar, skratka vsak, ki bi rad nekaj lepega oblikoval.

Plastelin za čiščenje madežev stenskih tapet

Sama zmes plastelina je popolnoma nestrupena, sterilna, mehka. Sicer pa bi bilo zanimivo pokukati v samo zgodovino oziroma preteklost te zmesi. V Nemčiji naj bi ga v 19. stoletju menda patentiral Franz Kobalt.

V Veliki Britaniji naj bi ga prvi izdelal učitelj likovnega pouka, in sicer za svoje učence. Morda najbolj zanimiva teorija pa je ta, da naj bi se plastelina domislil nekdo, ki bi ga uporabil za čiščenje madežev s stenskih tapet.

Za koordinacijo prstov

Plastelin je izjemno učinkovit tudi za razvijanje koordinacije prstov. Malčkom se ga praviloma sme ponuditi šele po drugem letu starosti. Otrok namreč v tem času potrebuje dober pripomoček za koordinacijo svojih prstkov.

Oblikovanje plastelina in podobnih sredstev, na primer gline, ima izjemno pomembno vlogo pri razvijanju skupin mišic v rokah. Med drugim je koristno še, na primer zapenjanje gumbov, barvanje, risanje in ne nazadnje tudi gimnastika s prsti.

Na srečo plastelin lahko kupite tudi v vseh bolje založenih trgovinah z živili in to po zelo ugodni ceni. Možno pa ga je seveda naročiti tudi po spletu.

Ta vnos je bil objavljen v Vse za otroka z značkami , , . Zaznamek za trajno povezavo.