Gostovanje spletnih strani

Pri gostovanju spletnih strani gre za storitev zakupa prostora na ponudnikovem strežniku (bolj natančno, na trdem disku tega strežnika), ki je dostopen preko interneta.

V Sloveniji je veliko ponudnikov gostovanja spletnih strani in vsak ponuja svoje gostovanje različno velikim organizacijam. Nekateri samo manjšim podjetjem in posameznikom, drugi pa večjim podjetjem in organizacijam. Vsako podjetje nam ponudi več paketov gostovanja, ki se razlikujejo po velikosti in ceni. Recimo imamo majhne in cenovno ugodne pakete za malo manj zahtevne uporabnike, prav tako pa imamo na izbiro velike pakete, kjer uporabnik lahko gosti dinamične vsebine, aplikacije in podatkovne baze. Manjši paketi so ponavadi namenjeni gostovanju ene domene, večji paketi pa gostovanju več domen. Z izbiro paketa gostovanja se kupec oziroma uporabnik odloči za različne tehnične parametre gostovanja, ki jih želi (sem sodi velikost prostora na trdem disku (MB). število elektronskih poštnih naslovov, število SQL baz in podobno). Nekateri ponudniki spletnega gostovanja vam nudijo tudi gostovanje spletnih strani po meri, kjer upoštevajo vaše želje po več prostora, dodatnih domenah in dodatnih podatkovnih bazah.

Domena

Domena je del celotnega internetnega naslova (URL-ja). Domene tipa .net, .com, .org lahko registrira vsak. Vendar je vsaka domena unikatna ( v svetovnem merilu), to pa pomeni da je lahko registrirana samo enkrat. Namreč pri spletnih domenah velja pravilo, da kdor prej pride, prej melje.

Razlike med domenami mojklub.net, mojklub.com in mojklub.org s tehničnega in cenovnega vidika ni. Vendar v angleško govorečem svetu te končnice predstavljajo : com – company, net – network, org – organisation. To pomeni, da naj bi bile domene tipa .com in .net bolj primerne za podjetja, dejavnosti, … medtem, ko domene tipa .org uporabljamo za organizacije.

Ta vnos je bil objavljen v Potovanja. Zaznamek za trajno povezavo.