Hurgada – iz turistične vasice v eno večjih letovišč

hurgada3Hurgada je bila še pred nekaj leti majhna turistična vasica, danes pa velja za največje letovišče ob Rdečem morju – in letovišče še vedno raste oziroma se v njem iz leta v leto gradijo novi objekti, ki bodo lahko zadostili povpraševanju turistov. In kogar je Hurgada prevzela pred leti, je danes skorajda ne bi več prepoznal.

Ko sem mesto obiskala prvič, pred petnajstimi leti, se v njem turizem še ni masovno razvil. Hurgada je bila predvsem raj za potapljače, in s potapljaško skupino sem jo obiskala tudi sama. Tudi drugi tujci v mestu so bili potapljači in vsi smo bili navdušeni nad tem, da se je možno potapljati v morju ob puščavi, ki je vedno toplo (in ne potrebuješ debelega neoprena), ter predvsem polno morskega življenja. V primerjavi z Jadranskim morjem, kjer je pod vodo precej manj pestro …

Hurgada je imela že takrat ambicijo postati veliko letovišče, saj so tako domačini kot tuji investitorji vedeli, da lahko kristalno čisto morje, peščene plaže in toplo sonce preko celega leta pomenijo dober vir dohodkov – a verjetno si takrat niti tisti z najboljšo domišljijo niso mislili, da bo postala tako velika.

Hurgada po petnajstih letih

Ko sem se v letošnjem letu v Hurgado vrnila, sem bila kar nekoliko razočarana. Res je, mesto cveti – a Hurdaga je izgubila svoj prvinski čar. Ni več tiste prave pristnosti, čeprav potapljanje ostaja in postaja čedalje bolj priljubljeno. Danes se ga marsikateri turist ne loteva več s spoštovanjem in resnostjo, pač pa zgolj zaradi priljubljenosti in radovednosti, ki jo želi preizkusiti tudi sam. Tako mnogi izmed njih pred prvim potopom niti ne opravijo potapljaškega tečaja, ampak so jih za pravo ceno izkušeni tamkajšnji potapljači primorani vzeti na potop.

Hurgada je na žalost postala zgolj še eno letovišče, kjer se ljudje radi pražijo na plaži in v pretirani meri izkoriščajo tamkajšnje ljudi in danosti.

Ta vnos je bil objavljen v Last minute z značkami , , . Zaznamek za trajno povezavo.