Iz s.p.-ja v d.o.o. brez zapletov s pomočjo pravnikov.

odvetnik-2Začetek podjetniške kariere veliko podjetnikov začne kot samostojni podjetnik. Težava pri tem je, da podjetnik odgovarja z vsem svojim premoženjem, tudi z nepremičnino. Skozi čas, ko podjetnik poveča obseg poslovanja, s tem se povečajo prihodki in posledično tudi tveganja, se veliko podjetnikov odloči za preoblikovanje sp v doo. Na ta način se podjetnik znebi osebnega finančnega bremena za negativnimi posledicami družbe.

Postopek preoblikovanja

Preoblikovanje se lahko izvede na dva načina. Prvi je prenos podjetja na novoustanovljeno družbo, drugi pa na že obstoječo kapitalsko družbo. Ker je preoblikovanje sp v doo lahko finančno obremenjujoč postopek, je zelo pametno, da si podjetnik poišče računovodsko, davčno in pravno pomoč. V kolikor je podjetnik iz Ljubljane, lahko že v samem centru mesta poišče ustrezno odvetniško pisarno v Ljubljani, ki mu bo pomagala na tej poti.

Preoblikovanje v treh korakih.

Prvi korak je obvestilo o prenosu. Podjetnik mora 3 mesece pred preoblikovanjem sp v doo obvestiti upnike. V drugem koraku mora podjetnik sprejeti sklep o preoblikovanju in opredeliti dejavnost ter premoženje, ki se bo preneslo na novo družbo. Ni nujno, da podjetnik prenese celotno premoženje, zadošča že znesek v višini 7.500 €.

V tretjem koraku podjetnik opravi vpis v sodni register. Pri tem mu lahko pomagajo določene odvetniške pisarne in notarji.

V kolikor se odloči za pomoč pri odvetniški pisarni, se najprej dogovorijo za pravni posvet, kjer se izdela načrt v katerem predlagajo najugodnejše načine za podjetnika. Po končanem procesu preoblikovanja, postane podjetnik lastnik nove kapitalske družbe, to je družbe z omejeno odgovornostjo, d.o.o.

Ta vnos je bil objavljen v Razno z značkami , , , . Zaznamek za trajno povezavo.