Jezikovni tečaji na licu mesta

jezikovni-tecaji-v-rusijiJezikovni tečaji so odličen izgovor za preživetje počitnic v kakšni bolj oddaljeni tuji državi. Lansko leto sem se preko agencije odpravil v Rusijo za tri tedne, da prakticiram ruščino in da spoznam tamkajšnjo kulturo. Program preko katerega sem šel je bil pod rubriko jezikovni tečaji ruščine. Tja sem odpotoval z letalom, letalsko karto sem si morala posebej urediti. Bival sem pri eni zelo prijazni ruski družini. Moji dnevi so bili zelo zabavni, polni in tudi delovni, saj sem imel vsak dan tri ure jezikovnega tečaja. Seveda pa sem to tudi pričakoval, saj je namen tega potovanja bilo učenje. V ustanovi oz. jezikovni šoli, kjer so potekali jezikovni tečaji je potekalo več tečajev hkrati, saj tamkajšnja jezikovna šola ponuja osnovne tečaje, tečaje za nadaljevalce, intenzivne tečaje in seveda teh določeno število ur, ki pa si jih sam lahko izbereš. Sam sem vplačal trideset urni osnovni jezikovni tečaj. V moji skupini je bilo deset učencev, vsi drugačne narodnosti, kar je bilo seveda izjemno zanimivo. Spoprijateljil sem se z enim vrstnikom iz Kitajske in ker sva se oba učila ruščino sva se brez težav sporazumevala. Jezikovni tečaji so organizirani tako, da poučujejo ruski učitelji, kar je še poglobilo pristnost učenja jezika. Seveda smo si tudi ogledali državo oziroma samo Moskvo, v kateri sem bivala saj je Rusija resnično obsežna. To potovanje je bilo resnično nepozabno in polno edinstvenih doživetij.

Jezikovni tečaji in moja izkušnja

Moja izkušnja z jezikovnimi tečaji v tujini je bila izredno bogata in pomembna. Težko je opisati kaj vse ti ponudi takšen tečaj. Ne samo, da se naučiš jezika na licu mesta, spoznaš tudi drugo kulturo in druge ljudi. Ponavadi se takšni jezikovni tečaji izvajajo v skupinah, ki jih sestavljajo ljudje iz celega sveta, različnih narodnosti, verskih izpovedi, poklicev in starosti. Sem pa naredil eno napako, ki je pri naslednjem jezikovnem tečaju ne želim. Bival sem namreč skupaj z ljudmi, ki so se prav tako prišli učit ruščine in v popoldanskem času smo se v večini sporazumevali angleško. Sicer mi je tudi to veliko koristilo, da sem izpopolnil svoje znanje angleščine vendar bi bilo bolje, če bi se tudi v prostem času pogovarjal samo rusko. Morda ste se vprašali zakaj so jezikovni tečaji v Rusiji tako zaželjeni? Verjetno predvsem zaradi želje po gospodarskih stikih z veliko Rusijo. Rusija ima namreč ogromno velikih podjetij, ki zelo intenzivno iščejo sodelovanje s podjetji znotraj Evropske unije. Seveda pa je vsakršna oblika sodelovanja v interesu tudi Evropskim podjetjem.

Od Moskve do Sibirije organizirani jezikovni tečaji

tecaj-ruscineOsebno mislim, da so jezikovni tečaji, ki se organizirajo v Moskvi boljši od tistih, ki se organizirajo drugod po svetu. Jezikovne šole v Moskvi so vseeno organizirane znotraj znanih šol in univerz kjer lahko zraven učenje hitro vzpostavite še kakšne kontakte, ki vam bi v prihodnje lahko koristili. Ostali kraji v Rusiji so bolj poglavje za sebe čeprav se lahko gremo učit jezik tudi daleč v Rusko notranjost, v samo osrčje Sibirije. Ljudje v Sibiriji so precej drugačni kot meščani v Moskvi. Zagotovo boste v Sibiriji doživeli več, vendar osebno mislim, da je vsaj iz referenčnega vidika veliko boljše, če se na jezikovnega tečaje udeležite v ruski prestolnici.

V Sloveniji imamo zelo dobro agencijo, ki se ukvarja z jezikovnimi potovanji in sicer LTA iz Slovenske Bistrici. Tudi sam se že preizkusil njihove storitve in lahko povem, da je vse skupaj bolj ugodno kot, če se na jezikovni tečaj odpravite v lastni režiji. V Rusiji sicer ne ponujajo Sibirije imajo pa na voljo zelo kvalitetne jezikovne šole v St. Petersburgu in Moskvi. Jezikovni tečaji pod njihovim okriljem vas zagotovo ne bodi razočarali.

Ta vnos je bil objavljen v Učenje jezikov z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.