Kaj je nuhalna svetlina?

Nuhalna svetlina se v ginekologiji opredeljuje kot tekočina na vratu ploda. Izmeri se ultrazvočno. Po njeni velikosti pa se lahko sklepa na kromosomske okvare ploda. Kar 70 % kromosomsko okvarjenih otrok ima povečano tovrstno svetlino. Ne velja pa to za vse. Poleg nuhalne svetline se ob presejanju upoštevajo še drugi številni dejavniki.

Meritev nuhalne svetline se izvaja med 11. in 13. tednom in šestimi dnevi nosečnosti, ko je plod v maternici od temena do trtice dolg med 45 in 84 milimetri. Če je izračunano tveganje za okvaro zelo veliko, je še vedno dovolj časa za odvzem plodne vode. Ta nam daje zelo zanesljive rezultate.

Potek pregleda nuhalne svetline

Pri pregledu nuhalne svetline gre za prikaz ploda. Ponavadi poteka čez trebušno steno, lahko pa tudi čez vaginalno, toda le v izjemnih okoliščinah. Pri tem se opazuje živahno gibanje otroka, ki ga izmerimo od temena do trtice. Pregleda se tudi njegove roke in noge, trebušno steno, hrbtenico, glavico in njene dele, možgane, želodec, poskuša se najti srčno votlino, sečni mehur ter podobno.

Kaj pokaže pregled nuhalne svetline?

Meritev nuhalne svetline nam pokaže debelino tekočinske kolekcije na vratu otroka. Ko je plod dolg 45 milimetrov, je velikost nuhalne svetline med 1,2 in 2,1 milimetra. Ko je dolg 84 milimetrov, pa navadno meri med 1,9 in 2,7 milimetra.

Ali se lahko nuhalna svetlina meri tudi kasneje?

Nuhalna svetlina se lahko meri tudi kasneje. Vendar je čas, o katerem smo pisali na začetku, dogovorjen. V tem obdobju se namreč nuhalna svetlina najlaže slika.

Če vas zanima več dejstev o tem postopku, vam predlagamo, da se napotite katero izmed spletnih strani ginekoloških ambulant, kot je recimo ta.

Ta vnos je bil objavljen v Lepota in zdravje z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.