Kakšna je razlika med mednarodnimi in nacionalnimi razpisi za nepovratna sredstva?

nepovratna sredstva1Razlika niti ni tako jasna, kot bi si mislili. Razpise lahko delimo na dva načina: glede na vir sredstev in glede na ustanovo, ki razpis objavlja (razpisovalec). Delitev po razpisovalcu je jasna: če razpis objavi slovenska ustanova, govorimo o nacionalnem razpisu, če pa je razpisovalec evropska ali mednarodna ustanova, pa govorimo o evropskem oz. mednarodnem razpisu.
Zadeva pa se malo zaplete, če delimo razpise glede na vir sredstev. Osnovna delitev pravi: če je vir sredstev slovenski državni proračun, govorimo o državnem oz. nacionalnem razpisu. Če pa vir financ predstavlja proračun Evropske unije ali kake druge mednarodne organizacije, pa seveda govorimo o mednarodnem razpisu.

Številni pa so razpisi, kjer pa je financiranje kombinirano: večinski vir financ je evropski proračun, del sredstev pa zagotovi slovenski državni proračun. Kljub temu, da večino denarja zagotovi evropski proračun, je pri takih razpisih razpisovalec in izvajalec razpisa ena od državnih ustanov, to so lahko ministrstva ali različne agencije. To vrsto razpisov imenujemo decentralizirani razpisi, to pa zato, ker so (večinoma) evropska sredstva namesto centralizirano, s strani ene evropske ustanove, delijo decentralizirano, v vsaki članici Evropske unije posebej. Primeri takih razpisov so razpisi, ki se izvajajo v sklopu Programa razvoja podeželja ali Aktivne politike zaposlovanja, pa tudi številni javni razpisi Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Po drugi strani pa poznamo tudi razpise, ki jih objavljajo mednarodne organizacije, sredstva pa k izvajalcem izbranih mednarodnih projektov pritekajo neposredno iz proračunov držav, iz katerih posamezni partnerji prihajajo. Razpisovalec torej objavi razpis, vodi program in nadzoruje izvajanje projektov, prav tako koordinira financiranje, nima pa lastnega proračuna. Taki so razpisi Eurostars in Eureka.

Če se omejimo na prvo razlago, kjer smo za mednarodne programe in razpise razumeli tiste, ki jih objavijo in izvedejo mednarodne organizacije, lahko izluščimo nekaj skupnih značilnosti, ki delajo prijavo na mednarodne razpise zahtevnejšo v primerjavi z nacionalnimi. Mednarodni razpisi navadno zahtevajo projekte, ki jih izvajajo mednarodna partnerstva. Priprava (in kasneje tudi vodenje) projekta je zahtevnejše, partnerji so medsebojno lahko zelo oddaljeni in zato je predhodno medsebojno poznavanje in zaupanje med partnerji še pomembnejše kot pri projektih, ki jih pripravljajo enonacionalna partnerstva.

Če vas zanima več predlagamo vam, da se tudi udeležite brezplačnega seminarja nepovratna sredstva.

Ta vnos je bil objavljen v Ekonomija z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.