Katere programe mora imeti vaš računalnik nameščene?

Računalnik ob nakupu ponavadi nima nameščene dodatne programske opreme. Nameščen je operacijski sistem, ki sicer že vključuje nekaj osnovnih programskih rešitev za delo, vendar je za resnejše delo obvezna namestitev dodatnih programov. Ni važno ali so to namizni računalniki ali pa prenosni, pri vseh je bolj, kot ne enako.

Kot prvo, si večina uporabnikov ob prisotnosti prednameščenega spletnega brskalnika umisli še dodatnega. V večini primerov je to brskalnik Chrome, podjetja Google. Chrome velja za najhitrejšega in najbolj stabilnega, dokaz za slednje je kar 71,4 odstoten delež na trgu uporabe spletnih brskalnikov. Naslednji program oziroma programski paket, ki ga skorajda mora imeti vsak računalnik, je paket pisarniških programov.Najbolj razširjen pri nas je Microsoftov paket Office, v katerem najdemo Word, Excel, PowerPoint in ostale.Office je plačljiv paket, za katerega so se dandanes pojavile mnoge brezplačne alternative. Najbolj priljubljen je OpenOffice, ki ponuja podobne funkcionalnosti kot Microsoftov Office, s tem da je zastonj.

Naslednja “obvezna oprema” vašega multimedijskega centra je program za pošiljanje in prejemanje elektronske pošte. V kolikor imate nameščen Microsoftov Office, je praviloma kot del slednjega nameščen tudi Outlook. V kolikor uporabljate zastonjsko alternativo, Outlooka nimate nameščenega.Najpogosteje uporabljana zastonjska alternativa je Thunderbird, ki ga izdaja Mozilla. Računalnik se pogosto uporablja tudi za ogled filmov in posnetkov. V ta namen imajo operacijski sistemi sicer prednameščene predvajalnike, a je kljub temu dodatna namestitev programa za predvananje stalnica. Najpogosteje je to VLC Player, ki slovi kot zelo stabilen program za predvajanje videoposnetkov, obenem pa ponuja podporo za več ali manj vse formate video datotek.

Vaš računalnik mora ob poplavi škodljive programske opreme biti dobro zaščiten. V ta namen se nameščanjo protivirusni programi, ki skrbijo za zaščito pred okuženimi datotekami.Vsak ponudnik praviloma ponuja tudi brezplačno rešitev, a za popolno zaščito priporočamo plačljive različice, ki bodo pravočasno posodabljane in bodo nudile veliko boljšo zaščito. Ponudnikov je več, vsi pa ponujajo več ali manj podobne produkte.

Ta vnos je bil objavljen v Tehnologije z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.