Ogrevanje s klimatskimi napravami. Ali se izplača?

klimatksa-naprava-1Na spletu je ogromno polemik o tem ali se izplača ogrevati s klimatsko napravo ali ne. Ko mi je prijatelj na kavi nekoč dejal “klima ogrevanje” sem skoraj izpljunil tisto kavo in mu spustil pogled kot da je nor. Seveda je v tem primeru ogromno vprašanj in podvprašanj kot so naprimer kakšna je velikost bivalne površine, koliko sob je potrebno ogrevati, koliko nadstropij, kakšna je izolacija itd.

Ogrevanje s klimatsko napravo se definitivno izplača za manjša stanovanja ali prostore, saj naj bi bilo ogrevanje s klimatsko napravo znatno cenejše kot je ogrevanje na olje. Bilo naj bi celo cenejše in učinkovitejše kot je ogrevanje s talnim gretjem. Ker je efekt večji, poraba pa tudi manjša si stroške klimatske naprave povrnemo že v parih letih. Klimatska naprava napram kaloriferjem ogreva kar do 5x ceneje, do 4x ceneje kot olje in pa do 3x ceneje kot ogrevanje na plin. Poleg vsega pa klimatsko napravo poleti lahko uporabljamo tudi za hlajenje prostora, tako da je uporabna skozi celo leto in ne samo pozimi. Poleg tega pa zraven klimatskih naprav ponudniki ponavadi ponujajo tudi brezplačno montažo klime.

Montaža klime je sicer precej zapleten postopek, ki se ga lahko lotite tudi sami a se ponavadi ne izplača. Za to potrebujemo posebno orodje med katerega spada tudi vakumska črpalka da se izsesa zrak iz cevi preden se v povezavo doda plin. Če povzamemo celoten članek, se ogrevanje s klimatsko napravo definitivno izplača v manjših stanovanjih medtem ko se kljub nizki porabi in stroškom vseeno v hišah še ne izplača.

Ta vnos je bil objavljen v Dom in vrt z značkami , , . Zaznamek za trajno povezavo.