Oprema za kajtanje

Ste že slišali za kajtanje? Če ste prikimali, vas je tovrstna športna aktivnost zagotovo zelo navdušila, morda do te mere, da ste se odločili, da jo tudi sami preizkusite. Če še ne veste, kaj je to, je najbolje, da si vzamete nekaj minut časa, da ugotovite, kakšna vrsta športa je to, kje se izvaja ter kaj vse potrebujemo za to vse bolj priljubljeno rekreacijo.

Kajtanje imenujemo tudi kiteboarding. To je vrsta športa, pri katerem moramo s kajtom ujeti veter in se s pomočjo deske vozimo po najrazličnejših terenih, kot na primer po vodi, na snegu, travnatih površinah. Med najpomembnejše pripomočke za to vrsto športa uvrščamo deske za kajtanje.

Še ostala oprema za kajtanje

Med najpomembnejšo opremo torej sodijo deske za kajtanje, potem pa potrebujemo še padalo oziroma kajt, bar, ki predstavlja krmilo, ter trapez. Na slednjega je pripet bar s kajtom.

Preden se odpravimo na kajtanje, v kajt torbo spakiramo še kopalne hlače, majico, primerno UV zaščito ali neopren. Ne glede na to, da kajtanje sodi med adrenalinske vrste športa, se v resnici z njim lahko ukvarja prav vsaka fizično zdrava in motivirana oseba. Pri tej rekreaciji najbolj šteje tehnika, celo bolj kot pa sama moč posameznika, zato je najbolje, da si začetniki najamete dobrega in izkušenega trenerja, ki vas bo naučil primerne tehnike.

Izbira deske za kajtanje

Pri nakupu deske za kajtanje in ostalih pripomočkov naj vam pomagajo specializirani prodajalci. Je pa vseeno dobro, da ste seznanjeni z določeno mero znanja, ki pomembno vpliva na izbiro prave deske.

Najpogosteje uporabljena deska za kajtanje se imenuje twintip. Gre za osnovni tip deske, ki je najprimernejši za kajtanje na mirnem oziroma manj razburkanem morju.

Wawe deske za kajtanje izgledajo skoraj enako kot deske za surfanje. Uporabljajo se za deskanje po valovih. Z njimi se lahko vozimo le v eno smer. Nanje uporabniki pogosto pritrjujejo še strape. Na trgu lahko izbirate še med drugimi vrstami desk, ki pa so v resnici izpeljanke iz obeh omenjenih desk. Med njimi so, na primer, skate in foil deske za kajtanje.

Najboljše lokacije za kajtanje

Ko si boste v specializirani trgovini s športno opremo izbrali najprimernejšo desko za kajtanje in še drugo opremo, je čas, da vas izbrani trener nauči prvih tehnik kajtanja. Ko boste imeli zadosti znanja, pa že lahko pričnete razmišljati, katere lokacije so najprimernejše za tovrstni adrenalinski šport.

Naša dežela ima kar nekaj dobrih lokacij, prav tako so mamljive tudi sosednje države. Veliko navdušencev se pogosto odpravi tudi na jug Sardinije, kjer so pogoji za kajtanje idealni. Poleti deske za kajtanje lahko preizkusite tudi na Hrvaškem, na primer na Neretvi, ali v Grčiji, na primer na Lefkadi.

Ta vnos je bil objavljen v Prosti čas z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.