Pametna regulacija ogrevanja

regulator-ogrevanjaRegulator ogrevanja v vašem stanovanju je ključnega pomena za pravilno delovanje grelnih naprav, neglede na vrsto ogrevanja (drva, olje, toplotna črpalka obeh vrst, paleti itd.). Ta majhna naprava nam omogoča prijetno bivanje v vsakem letnem času.

Njegova primarna funkcija je da konstantno odmerja temperaturo stanovanja, ter da informacijo pošilja v grelno napravo ali naj dovaja toploto oz. jo zmanjša. Sprva so bili regulatorji ogrevanja zelo okorni in subjektivni, saj so merili temperaturo le v tisti sobi, kjer je bil merilnik postavljen. To pa ni omogočalo pravilno ogrevanje za celotno stanovanje, saj je v drugih prostorih bila drugačna temperatura in posledično se je ravnovesje v nekaterih prostorih porušilo, zaradi ene same sobe. Tak sistem je priporočen za manjša blokovska stanovanja, ki pa ima prostore zgrajene v eni višini, tako da lahko toplota potuje po prostorih. Vendar stanovalci višjih zgradb poskušajo minimalizirati stroške ogrevanja, zato se namesto stenskih regulatorjev ogrevanja odločajo za take, ki ponujajo namestitev na toplotni vir (primer: klima ali radiator). Funkcija takega regulatorja ogrevanja je enaka kot na stenskem, vendar je bolj direktna in posledično bolj učinkovita, saj direktno zapre toplotni vir.

Za prestop v moderno dobo pametni hiš so inovatorji stopili korak naprej in razvili pametno regulacijo ogrevanja . Sistem bo deloval, tako da bodo grelne naprave posebej zaznavale temperaturo sobe in jo tudi primerno dovajale. Za primer lahko vzamemo 3 sobe na popolno drugih koncih stanovanjske hiše. Vsaka ima drugačno temperaturo in s pomočjo senzorjev bi lahko vse tri sobe postavili na enako raven temperature. Sistem bi imel eno matično ploščo in nastavljene senzorje po vseh prostorih.

Save

Save

Ta vnos je bil objavljen v Dom in vrt z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.