Pvc okna imajo dobro zvočno izolativnost

Živimo v urbanem naselju, okoli nas je veliko hrupa. To je za naše bivanje izredno moteče. Pozna se nam tudi na zdravju. Pojavljajo se nam določene psihične težave, saj ponoči ne moremo spati. Kaj moramo narediti? Omisliti si moramo nova okna z veliko zvočno izolativnostjo. Kakšna okna kupiti?
Fasadne stene so že zaradi sestave sten zvočno dovolj izolativna. Zvok prehaja skozi okna in to največ skozi stelka. Pomembno je kakšna so stekla. Ko izbiramo, se odločamo tudi o materialu iz katerega naj bodo okvirji. Zelo kvalitetna in ne potrebujejo veliko vzdrževanja so pvc okna. Danes jih proizvajajo v veliko različnih velikosti, oblik in barv. Ko kupujemo nova pvc okna in razmišljamo o zvočni izolativnosti, ker je za naše bivanje zelo moteč hrup, moramo razmišljati o zasteklirvi, ki jo imajo pvc okna. Z enojno zasteklitvijo ne smemo kupiti, saj je skozi enojno steklo hrup zelo prehoden. Odločimo se za pvc okna z dvojno zasteklitvijo. Stekla morajo biti dovolj debela in razdalja med stekli dovolj velika. Učinkovito je tudi, če je med stekli plin, ker nam tudi poveča zvočno izolativnost.
Poleg oken z dvojno zasteklitvijo, proizvajajo tudi pvc okna z trojno zasteklitvujo. So nekoliko dražja, je pa bivanje s tako kvalitetnimi okni zelo prijetno in udobno.
Pri nas še vedno ni predpisano kakšno izolativnost morajo pvc okna imeti. So pa države, ki imajo to predpisano in, če stavbe nimajo oken, ki ustrezajo tem predpisom jih morajo zamenjati.
Nekateri razmišljajo, da bodo povečali zvočno izolativnost z dodatno vgrajenim steklom. Tako razmišljanje je napačno. Pvc okna imajo na ta način med stekli manjšo razdaljo in zvočna prehodnost pri takih oknih je še večja. Pvc okno moramo vgraditi dovolj tesno, da ne bo prehoda zvoka med okenskim okvirjem in fasadno steno.

Preden se odločimo kakšna pvc okna bomo kupili, se moramo pozanimati o vseh karakteristikah, ki jih imajo.

Ta vnos je bil objavljen v Gradnja z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.