Tečaji tujih jezikov – certifikati

tecaji tujih jezikov 5Tečaji tujih jezikov, ki niso zgolj v »lastno veselje«, ob zaključku ponujajo opravljanje različnih mednarodno veljavnih certifikatov in potrdil, ki so včasih nujni za šolanje in zaposlitev v tujini, včasih pa tudi za zaposlitev pri nas. Kadar se odločate med različnimi tečaji tujih jezikov in vnaprej veste, da boste želeli ob zaključku o svojem znanju tudi potrdilo, velja torej najprej pomisliti o tem, kakšen certifikat želite. Največ povpraševanja za potrdila med vsemi tečaji tujih jezikov je pri nas na področju angleščine, in tu je tudi največja ponudba. British Council pri nas nekajkrat letno izvaja izpite univerze Cambridge, ki potekajo na različnih nivojih, in so nujni, če želite svoje znanje angleščine dokazovati v Veliki Britaniji. Če se potrebujete dokaz znanja za delo ali še bolj za študij v Kanadi, je potreben IELTS (International English Language Testing System), za študij v ZDA pa potrebujete certifikat TOEFL (Test of English as a Foreign Language). Odločitev za posamezen certifikat je torej odvisna od vaših načrtov za prihodnost. Dobra plat večine izpitov je seveda ta, da vas k izpitom usmerjeni tečaji tujih jezikov nanje dobro pripravijo – poleg klasičnih tečajev namreč obstajajo tudi takšni, ki stremijo ravno k znanju, ki omogoča uspeh na enem ali drugem izpitu.

Z jezikovnim tečajem do mednarodno priznanega certifikata

Sicer pa: marsikdo, ki se je učil na primer angleščino v osnovni in srednji šoli, ter ima tako za sabo deset let učenja, se sprašuje, zakaj so certifikati za potrdilo znanja potrebni. Niso naše ocene v spričevalu dovolj? Pravzaprav ne – posamezne države imajo različno zahtevno izobraževanje, testiranja za certifikate pa določajo enaka pravila in enake zahteve za ljudi vsega sveta. Tako ostajajo tečaji tujih jezikov, ki pripravljajo na mednarodne certifikate, nuja – v tolažbo pa nam je lahko na primer to, da morajo tu Američani sami v sklopu njihovih izpitov SAT, za vpis na univerzo pokazati kar precejšnje znanje iz angleškega jezika. (In verjeli ali ne, čeprav jim je angleščina materni jezik, bi se marsikdo od nas na tem testu odrezal bolje od njih.)

Možnost priprav na izpit za pridobitev mednarodnega certifikata ponuja tudi agencija Lta d.o.o., ki se ukvarja z organizacijo jezikovnih potovanj po svetu. Sodeluje namreč s številnimi uglednimi šolami, kjer se v sklopu jezikovnega tečaja v tujini pripravljate tudi za izpit za pridobitev katerega izmed že omenjenih certifikatov. Teh je namreč več, denimo YLE, KET, PET, FCE in mnogi drugi. Naj vam ne bo žal vašega časa in denarja, saj vam lahko prav takšen certifikat odpre v življenju marsikatera vrata.

Ta vnos je bil objavljen v Učenje jezikov z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.