Vzmetnice in druge »potrebščine« za spanje

vzmetnice9Pred kratkim sem pisala članek o dobrem spanju, in se pri tem kar namučila. Zakaj? Zato, ker so »potrebščine« za spanje pri nas z jezikovnega vidika povsem nediferencirane. Manjka nam cel kup besed ter poimenovanj – in če jih že imamo, potem po Slovarju slovenskega knjižnega jezika niso kaj prida vredna. Osredotočiti bi se morala na vzmetnice, a začela sem kar pri posteljah. Ugotovila sem, da pisati o francoski postelji ni težko, zaplete pa se, ko potrebuješ besede za »king size«, »california king size« in podobno. No, še sreča, da se lahko kakšnemu poimenovanju izogneš tudi tako, da dimenzije enostavno zapišeš v dobrih starih centimetrih. Potem so prišle na vrsto vzmetnice, odeje, vzglavniki in blazine, pregrinjala … Kakšen kaos.

Vzmetnice danes namreč niso več vzmetnice, saj v njih ni vzmeti. »Jogi« ne moreš uporabiti, ker gre za blagovno znamko. Ležišče pa tudi ni prava beseda – res gre za prostor, kjer ležimo, tako kot sedimo na sedišču ali stojimo na stojišču; a če rečemo, da je v sobi ležišče, to običajno pomeni, da gre pač za kotiček, kjer ležimo – in pri tem nimamo nujno v mislih vzmetnice. Ležišče imamo tudi v šotoru, pa nima v njem nihče »vzmetnice«, in tako lahko rečemo tudi spanju namenjenemu kupu sena na seniku!

Potem prideš seveda do »povštra«, ki je lahko vzglavnik ali blazina. Mislila sem, da je prvi namenjen počitku glave med spanjem, druga pa je bolj okrasnega pomena, a, saj veste – tudi v avtomobilu imajo sedeži vzglavnike! (Ja, sedeži, ne sedišča!) In še zadnja ovira: dobra stara »kovtr« in »deka«. Pravzaprav se pravilno obojemu reče odeja, čeprav gre za dve popolnoma različni stvari. Če je prvi polnjen s perjem, mu še lahko rečeš pernica, in če je druga volnena, lahko govoriš o volneni odeji – ampak glede na današnjo izdelavo in moderne materiale običajno ni tako. Kaj je torej odeja? »Kovtr« ali »deka«? Naj mi prosim kakšen strokovnjak za Slovenščino pojasni, da bom lahko v miru spala – na »jogiju«, z glavo na »povštru« in pokrita s »kovtrom«.

Ta vnos je bil objavljen v Dom in vrt. Zaznamek za trajno povezavo.